Home » Zorgprofessionals » Nadenken over werk » Waar moet ik aan denken?

Waar moet ik aan denken?

Denkt je patiënt eraan om weer aan het werk te gaan? Als die zich goed voorbereidt, dan is de kans op succes groter. Hoe kan jij als zorgverlener helpen?

“Ik heb bijna een jaar thuis gezeten. Sinds een poosje ben ik opnieuw halftijds aan het werk? Hoe dat voelt? Het is dubbel: ik ben blij om weer aan de slag te zijn, maar het blijkt ook een uitdaging. Tijdens mijn afwezigheid werd het werk gereorganiseerd. Mijn oorspronkelijke job bestaat niet meer. En ik werk voor een nieuwe baas. Dat voelt vreemd en het is niet makkelijk. Bovendien moet ik over de domste dingen nadenken: Wat is nu alweer het paswoord van mijn computer? Hoe heet die collega die daarnet ‘Hallo’ zei? Hoe werkt de koffieautomaat weer precies? Nee, simpel is het niet…” 

Moedig de patiënt aan om zijn medische conditie te evalueren samen met de arts.

  • Moedig je patiënt aan om de medische situatie te bespreken met de behandelend arts, specifiek in functie van werk. Welke handelingen zijn bijvoorbeeld voor de patiënt nog moeilijk en/of verlopen niet optimaal? Hoe zal dit verder evolueren? Wat zou het advies van de arts hierin kunnen zijn?
  • Moedig je patiënt ook aan om de medicatie nog eens te bekijken samen met de behandelend arts. Dat is belangrijk. Zijn er bijwerkingen die meespelen? Misschien kan de arts nog aanpassingen doen aan de medicatie?
  • Wil de patiënt weer gaan werken? Maar kan die niet volledig terug aan het werk? Of heeft die extra steun nodig om het werk te doen? De huisarts of de behandelend arts kan bekijken of die patiënt recht heeft op steun.

Ziek zijn en werk combineren?

Geleidelijk aan terug aan het werk? Dat kan ook.

De patiënt overlegt hierover best met de adviserend arts van het ziekenfonds. Die moet hiervoor goedkeuring geven.

Lees hier meer over gedeeltelijke werkhervatting.

Moedig je patiënten aan om op tijd met de werkgever te praten

Wil je patiënt weer gaan werken? Dan bereidt die dat best goed voor samen met de werkgever. Er is misschien veel veranderd in het leven van de patiënt. En als er nog een werkgever is, misschien ook op het werk.

Waarover kunnen de gesprekken gaan?

  • Welke taken kunnen en welke niet?
  • Waar liggen de moeilijkheden op het werk?
  • Hoe plan je de terugkeer? Welke stappen zijn nodig?
  • Wat zijn de afspraken?

Is het moeilijk voor de patiënt om met de werkgever te praten? Dan kan die een afspraak maken met de arbeidsarts.

Het werkboek ’Terugkeer naar werk’ kan helpen om het gesprek voor te bereiden.