Home » Werknemers » De eerste werkdag(en) » Hoe pak ik de eerste werkdag(en) aan?

Hoe pak ik de eerste werkdag(en) aan?

Je eerste werkdag is een belangrijke stap voor jou. Bereid je goed voor. Zorg goed voor jezelf. Sommige zaken zijn hetzelfde gebleven. Maar er zijn ook dingen veranderd op het werk.  Er is ook veel veranderd in jouw leven.  Je moet misschien opnieuw je plekje zoeken. Praat daarover met je collega’s en werkgever. Zeg duidelijk wat je wil. Ook na die eerste dagen.

“Ik heb bijna een jaar thuis gezeten. Sinds een poosje ben ik opnieuw halftijds aan het werk? Hoe dat voelt? Het is dubbel: ik ben blij om weer aan de slag te zijn, maar het blijkt ook een uitdaging. Tijdens mijn afwezigheid werd het werk gereorganiseerd. Mijn oorspronkelijke job bestaat niet meer. En ik werk voor een nieuwe baas. Dat voelt vreemd en het is niet makkelijk. Bovendien moet ik over de domste dingen nadenken: Wat is nu alweer het paswoord van mijn computer? Hoe heet die collega die daarnet ‘Hallo’ zei? Hoe werkt de koffieautomaat weer precies? Nee, simpel is het niet…” 

Praktisch

Wees lief voor jezelf

Verwacht niet dat alles meteen zoals vroeger is. Je hebt een moeilijke tijd gehad. De diagnose, je behandeling, de bijwerkingen, … Je hebt de moed om weer aan de slag te gaan. Maar dat roept ook veel vragen op. Het maakt je onzeker en bang. Geef jezelf rust. 

Maak een gedetailleerd plan voor je begint te werken. Dat helpt om je de eerste week door te komen. Deze lijst (LINK TOEVOEGEN) kan je door je eerste week op het werk helpen.

Praat met je werkgever en de arbeidsarts

Begin je eerste dag met een gesprek met je arbeidsarts en je werkgever. Gebruik daarvoor de handige gids ‘Mijn eerste week op het werk’ (LINK TOEVOEGEN).

Denk na over praktische zaken

Gebruik daarvoor de handige gids ‘Mijn eerste week op het werk’ (LINK TOEVOEGEN).

Bespreek de afspraken die je eerder maakte

Plan onmiddellijk een paar gesprekken met je werkgever. Laat weten hoe het met je gaat.

  • Hoe gaat het tot nu toe met mij? 
  • Waar maak ik me zorgen om?
  • Wat goed gaat goed? Wat kan beter?
  • Wat heb ik nog nodig?
  • Wat verwacht mijn werkgever?
  • Lukt het met mijn collega’s?

Vraag je collega’s om vriendelijk te zijn

Laat je collega’s weten dat jij je moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Zeg dat niet alles even vlot gaat zoals vroeger. Dat je soms hulp nodig hebt. Benoem de dingen zoals ze zijn.

Je staat er niet alleen voor. Lukt het niet? Praat met je vertrouwenspersoon, of met je werkgever. Misschien weten niet alle collega’s dat je de diagnose van kanker kreeg.